Contact:

Boterdiep WZ 2C 9785 AJ Zuidwolde 050 3010511 Mail ons!

Kunst en astronomie

In de jaren zestig vormde Turrel onderdeel van deCalifornische Light and Space Movement in Los Angelos, waar hij lichtinstallaties maakte.

Dertig jaar geleden kocht Turrell de vulkaan Roden Crater in de woestijn van Arizona en bouwde gedurende die periode aan een gigantische ‘skyscape’ zoals hij zijn kunstprojecten over de hele wereld noemt. De kern van zijn werk gaat over ruimte, licht, kleur en de visuele ervaring. In zijn skyscapes kan de bezoeker in een besloten ruimte naar de hemel kijken en de werking van ruimte en licht ervaren. Licht wordt in zijn werken zichtbare materie.

Turrell, piloot, cartograaf en geïnspireerd door sterrenkundigen als Minnaert, bouwt in het centrum van de Roden Crater een astronomisch observatorium dat te bereiken is via twee tunnels. Liggend kan de beschouwer de verandering van licht, kleur en ruimte  door zon, maan en sterren ervaren.

 

Citaat weblog studiereis december 2008 :

Vooronderzoek, telefoontjes met Jan Wijle van HCBK Stroom (die met Lily van Ginneken een skyscape in Kijkduin met Turrell realiseerde) en gesprekken met anderen gaven al aan dat het moeilijk zou zijn om de vulkaan te bezoeken. In Flagstaff Arizona proberen we contact te krijgen met de Sky Foundation het hoofdkwartier van het kunstproject Roden Crater. Het kantoor was gesloten, omwonenden kenden het project niet. Een gids die we uiteindelijk ontmoetten vertelde dat je er niet alleen naar toe zou kunnen gaan en het weer daarvoor te slecht was. We kenden de ligging en de coördinaten maar de aanhoudende sneeuw en wind ontmoedigden ons bij het idee dat je in de verlaten dessert voor een ontoegankelijk project zou komen te staan.

In Scottsdale bij Phoenix , iets zuidelijker van Flagstaff, werden we getroost. Daar heeft het Museum of Modern Art met James Turrell een mooi paviljoen met skyscape gebouwd. Natuurlijk een aftreksel van zijn vulkaanproject, maar prachtig uitgevoerd ! Het ovale paviljoen heeft witte wanden. Een andere kunstenaar heeft een glazen wand erom heen gebouwd waarin gekleurd licht reflecteert op de witte wanden en vloeren.

 

De Amerikaanse landart beweging die in de jaren 70 ontstond resulteerde in projecten die nog steeds toegankelijk of in ontwikkeling zijn. Walter de Maria’s ‘Lightning Fields’ is buiten de winter te bezoeken. Michael Heizer bouwt nog steeds aan zijn project ‘ city’ in de woestijn van Utah.

 

Observatory Kitt Peak

Ten zuidwesten van Tucson Arizona rijden we de 8300 feet hoge Kitt Peak op. Beneden een warme temperatuur, boven sneeuw....Hier staat de Solar Observatory, een van de grootste ter wereld. Het architectenbureau SOM heeft de  sterrenkijker gebouwd. Een schacht van 60 meter boven de grond , en een schacht van 90 meter onder de grond bevat verrijdbare spiegels met een doorsnede tot 5 meter. Hiermee worden waarnemingen gedaan naar sterren en planeten. Het observatorium werkt samen met twee onderzoeksinstituten in Chili aan het wereldwijde Gemini project.

Samen met andere sterrenkijkers, in futuristische ronde torens met scharnierende dakdelen, vormt Kitt Peak een sprookjesachtige wereld hoog boven de steppenvlakten.

De mogelijkheid bestaat om een nacht mee te kijken ! Enthousiast melden we ons aan maar de wachtlijst is inmiddels gevuld tot februari. Dus wanneer de lezer ooit van plan is naar Kitt Peak Tucson te reizen reserveer deze betoverende plek !